Uncategorized

3D printer Filament

Welk Materiaal wordt er gebruikt bij 3D-printing?

Filament is een algemene naam voor het grondstof dat we gebruiken voor 3D-printobjecten. Het lijkt op een lange grappige gekleurde spaghetti string die door de buis en mondstuk van uw 3D printer past. En net als spaghetti, heb je veel verschillende soorten filamenten.

De meest voorkomende filamenten worden gewikkeld op een spoel van 750 gram tot 1 kilo, omdat het praktisch is en de stabiliteit. De diameter van de filament kan variëren van 1,75 mm tot 3 mm en de benodigde is afhankelijk van uw 3d printer. De Vertex K8400 en Vertex Nano zijn compatibel met 1,75mm, maar voor de K8200 is het 3mm.

Tip: als u een ander filament koopt dan de Velleman-filamenten, controleer of de spoelopening past bij de spoolhouder van uw Vertex. Dit zou iets groter moeten zijn dan 52mm.

Afgezien van de dikte van de filamentdraad, heeft u ook verschillende soorten filamentmateriaal. U vindt stevig filament, flexibel filament, recyclebaar filament en ga zo maar door. Momenteel zijn de meest voorkomende en betaalbare filamenten PLA en ABS. Dus laten we het eerst bespreken!

PLA 

PLA of polymelkzuur is gemaakt van dextrose (suiker) die uit biologisch afbreekbare materialen wordt geëxtraheerd. Plus, het is de meest populaire bio plastic of biopolymeer en het enige plastic dat wereldwijd wordt geproduceerd. Kortom, het is bio en het is goed!

ABS

ABS Acrylonitril-butadieen-styreen is een polymeer dat gevormd wordt door de emulsie of massapolymerisatie van acrylonitril en styreen in aanwezigheid van polybutadieen. Wat zeg je?! Dit betekent in principe dat ABS wordt gevormd door een zeer chemisch proces. Door dit proces zijn de belangrijkste kenmerken van ABS zijn slagweerstand en taaiheid, maar ook de giftige damp bij het smelten.

Overzicht

KenmerkPLAABS
Print temperatuurLaag – print temperatuur is tussen 190°C and 210°CHoog -Laag – print temperatuur is tussen 230°C and 250°C 
Print gemakEenvoudigniet eenvoudig, kan kromtrekken door hoge temperatuur
Verwarmd bedNiet noodzakelijkNoodzakelijk
Print kwaliteitGoedBest
Print sterktegemiddeld, goed voor modellenUitstekend, heavy duty
Geurgeen geurgeeft giftige geur af, ruimte goed ventileren

Besluit

We adviseren elke 3D-beginner om PLA-filament te gebruiken voor uw eerste reeks 3D-prints, dankzij het gemak van printen en biologische afbreekbaarheid. Het is makkelijk af te printen, het is veilig en het heeft een goede kwaliteit, wat wil je meer?

Mocht u ooit een stevig 3D-print object nodig hebben voor mechanische of zware functies, dan kan u met ABS beginnen met experimenteren. We kunnen concluderen dat printen met ABS moeilijker is door de verhoogde kans op kromtrekking door druk bij hoge temperaturen. Echter, als het goed geprint wordt, worden uw objecten iets sterker en gladder dan voorwerpen die met PLA worden geprint. Maar vergeet niet dat er giftige dampen vrijkomen bij het printen met ABS; Zorg ervoor dat uw kamer goed geventileerd is!

Na het experimenteren met één van deze filamenten kunt u met andere materialen zoals PET, natuurlijk, lichtgevend, hout, flexibel filament beginnen te printen. Veel plezier tijdens het verkennen van de wereld van 3D-printing!

De kwaliteit van een goede 3D-print hangt niet alleen af van uw 3D-printer of het filament, maar ook van de combinatie van de omgeving en het gewenste 3D-afgedrukte object. Andere factoren die uw 3D-afdrukkwaliteit kunnen beïnvloeden, zijn onder andere een briesje of ventilatie in de omgeving, kamertemperatuur en een vettig printbed.

Daarom is het raadzaam om het printbed voor elke nieuwe printtaak te reinigen!
Je kan best enkele keren experimenteren met genoemde factoren om de beste afdrukresultaten te krijgen. De beste manier om dit te doen is om het aanpassingsproces één factor tegelijk aan te pakken en alleen te aanpassen met kleine stapjes.
Maar maak je geen zorgen; Dit is waar de lol begint!

Bekijk hier ons assortiment filamenten hier