Uncategorized

3D-Printers van Velleman

K8400 3D-Printer

Wat is 3D printen eigenlijk?

Een 3D printer is een printer die op basis van een model (een computertekening) echte objecten kan maken in kunststof. De 3D printers die wij aanbieden werken volgens het zelfde principe, zij bouwen het voorwerp laag per laag op. In de bedrijfswereld noemt men dit Rapid Prototyping. 

Zelf je printer in elkaar zetten.

Dit heeft een aantal belangrijke voordelen, in eerste plaats is het een stuk goedkoper dan een kant en klare printer, bijkomend past het in de filosofie van de bouwdoos; het is educatief m.a.w. je leert al bij het bouwen begrijpen hoe de printer werkt.
Veel mensen kiezen ook hiervoor omdat het gewoon leuk is om zelf iets te bouwen.

Software voor je 3D printer

Elke 3D -printer heeft natuurlijk zijn eigen besturingssysteem, maar ook hebben ze een bestand nodig die de nodige informatie bevat hoe het te printer voorwerp er moet uitzien. Hiervoor gebruikt de printer een STL file.

Er zijn tal van gratis tekenprogramma’s om zelf je 3D model te maken, de meest bekende zijn;

 • Google sketchUp download via deze link
 • Blender download via deze link
 • Wings 3D download via deze link 

Je kan ook een bestaand ontwerp downloaden en printen, via bijvoorbeeld Thingiverse

Bijkomend heb je nog een programma nodig die het 3d model in printinstructies vertaald voor je 3 D printer.
Hiervoor gebruik je Slic3r software. Dit programma snijd het model in horizontale laagjes en berekend printmateriaal er nodig is voor elke laag.

Filament of 3D-printer draad

Filament betekent letterlijk gloeidraad of ragfijn en flexibel draadachtig materiaal. Het printermateriaal bij 3D printers wordt in 2 categorieeën ingedeeld, PLA filament en ABS filament.

 • ABS Filament:
  ook wel Acrylonitrile Butadiene Styrene genoemd. Is een sterke, harde, langdurige filament.
  ABS filament is erg goed te gebruiken voor onderdelen die stevig en robuust moeten zijn. 
  ABS filament wordt door deze eigenschappen veelal gebruikt door bedrijven. Dit komt omdat het een langere levensduur heeft en erg robuust en sterk is. ABS filament moet ten opzichte van PLA filament op een verwarmd bed worden gedrukt voor een goede oppervlakte hechting. 

  Omdat ABS filament een op aardolie gebaseerde plastic is, is het niet veilig om het te gebruiken voor producten die met levensmiddelen in contact kunnen komen. 
   
 • PLA Filament:
  ofwel polylactic acid genoemd. Is een milieuvriendelijk, glanzend, glad filament, waarmee gedetailleerd kan worden geprint. PLA 1.75mm filament is goed geschikt voor de beginnende 3D printer. PLA 3D printer filament kan ten opzichte van ABS filament worden geprint op een koud oppervlak. 1.75mm PLA filament wordt het best gebruikt met een nozzlediameter van 0,2-0,5mm. De smelttemperatuur is afhankelijk van kleurtoevoegingen, maar varieert tussen 165 tot 180 °C. 

  PLA filament is gemaakt van zetmeelrijke planten zoals suikerbieten, maïs en tarwe. Het is hierdoor een heel biologisch product wat een stuk milieuvriendelijker is dan ABS filament.