Meteen naar de inhoud

Evaluatie

De laatste stap is de evaluatie. Evalueren is noodzakelijk om na te gaan of je project geslaagd is. Enerzijds kan je via een effect evaluatie evalueren of je doelstellingen of effecten bereikt zijn. Verder kan je door middel van een procesevaluatie nagaan wat de werkbare componenten waren van het participatietraject. Wanneer je beide soorten evaluaties combineert, kan je achterhalen wat de succesfactoren of leerpunten zijn voor een volgend participatietraject.

Evalueren beperkt zich niet tot een eindevaluatie aan het einde van een project. Door middel van tussentijdse evaluaties kan je ook al veel informatie verkrijgen over je project en je project nog bijsturen waar nodig. Idealiter ga je na elk participatiemoment kort na of het doel van dat moment geslaagd is.

Zorg dat alle betrokken partijen bevraagd worden over het project. Je kan hierbij wel een onderscheid maken tussen verschillende partijen door andere meetmethoden te gebruiken.

Je kan voor de evaluatie gebruik maken van een mix van meetmethoden zodat je de verschillende partijen betrokken bij het project kan bevragen. Zo kan je bij de nauw betrokken inwoners of de gemeente of stad een focusgroepgesprek kiezen om zo meer in de diepte te kunnen evalueren. Terwijl je via een digitale bevraging eerder inwoners bereikt die meer hun mening kunnen geven over het resultaat.

  • Tijdens de start van De Bouwdoos en dankzij corona waren we genoodzaakt om de eerste participatiemomenten digitaal te organiseren. We merkten hierdoor dat er minder groepsdynamiek kon gestimuleerd worden en het engagement beperkt was.
  • 5 maanden voorbereidingstijd tot de opbouw van het plein was te kort, 7 maanden is beter. 
  • Na de 2 eerste pleinen hebben we de keuze gemaakt om bij de volgende pleinen het bouwteam te splitsen in een team voor herinrichting plein en een team voor de organisatie van de activiteiten. 
  • De bijdrage van het lokale bestuur was groter dan voorzien. Een draagvlak vanuit het lokaal bestuur (o.a. intern bij de verschillende diensten) is cruciaal. 
  • Controle van de uitvoering op het plein, ondanks het uittekenen op de grond, is noodzakelijk om niet in de krant te verschijnen. Bv. in Vlierzele werd de Geodome te dicht voor de oprit van garages geplaatst, waardoor hierover een negatief artikel in HLN is verschenen. 
  • Verdwijnen van parking doet veel stof opwaaien: persoonlijke rondgang en contact bij alle onmiddellijke buren is daarom belangrijk.
  • Zorg dat er duidelijkheid is over een TIJDELIJKE proefopstelling. 
  • Inladen van De Bouwdoos na het laatste plein in de zomer vraagt tijd (bv. nat materiaal moet drogen).
  • Stockage van het plantgoed is een uitdaging na de herinrichting en overbrugging van de winterperiode. 
Geodome in Vlierzele